Het lichtplan: vier soorten verlichting

lichtplan
De waarde van verlichting in huis wordt door de meeste mensen nog vaak onderschat. De verlichtingspunten die je kiest kunnen je interieur maken of breken, het bepaald namelijk de sfeer in jouw huis. Om er zeker van te zijn dat je straks niet in het donker zit omdat je een lichtpunt te kort komt, is het verstandig om een lichtplan te maken. Hierin beslis je van te voren waar en welke soort verlichting je op welke plek in jouw huis wilt plaatsen. Een mooie bijkomstigheid van het maken van zo’n plan is dat het ervoor zorgt dat het kiezen van verlichting, lampen en armaturen een stuk gemakkelijker wordt.

 

Functie van de ruimte

In het lichtplan wordt altijd rekening gehouden met de functie van de ruimte. Je moet weten waar de ruimte voor wordt gebruikt om te kunnen bepalen welke verlichting je hierbij nodig hebt. Voor het koken, lezen en werken heb je andere verlichting nodig dan wanneer de functie van de ruimte bedoeld is om televisie te kijken, te slapen of te relaxen. In het lichtplan maak je onderscheid tussen vier soorten verlichting: algemene verlichting, werkverlichting, accentverlichting en decoratieve verlichting. Door het onderscheiden van de soorten verlichting weet je precies welke lampen je nodig hebt om een fijne sfeer in jouw huis te creëren.

 

1. Algemene verlichting

Wanneer je je lichtplan hebt gemaakt weet je precies op welke plekken je algemene verlichting nodig hebt. Deze algemene verlichting wordt ook wel basisverlichting genoemd. Deze soort verlichting zorgt ervoor dat de ruimte mooi egaal en diffuus verlicht wordt. Het is belangrijk dat het licht zo onopvallend en zo min mogelijk schaduwwerking geeft, je wilt namelijk zoveel mogelijk daglicht nabootsten omdat dit voor rust zorgt. Dit kun je bereiken door het plaatsen van bijvoorbeeld uplighters, dit zijn armaturen waarbij het licht naar boven schijnt.

 

2. Werkverlichting

Naast algemene verlichting is werkverlichting ook heel belangrijk om in jouw lichtplan op te nemen. Werkverlichting wordt ook wel functionele verlichting genoemd. Hierbij kun je denken aan een hang- of plafondlamp boven de eettafel, een tafellamp op je eettafel of een lees- of vloerlamp naast een fauteuil of bank. Doordat deze verlichting vaak gebruikt wordt voor zowel functionele zaken als allerlei andere doeleinden is het prettig wanneer deze verlichting verstelbaar of dimbaar is. Wanneer je aan de eettafel zit te werken heb je meer licht nodig dan wanneer je een romantisch diner voor twee hebt. De retro hanglampen, tafellampen, vloerlampen en plafondlampen van ANVIA zijn allemaal voorzien van dimbare LED lichtbronnen. Daarnaast zijn de retro plafondlampen, retro tafellampen en retro vloerlampen van ANVIA zeer flexibel inzetbaar dankzij de verstelbare lampenkappen.

 

3. Accentverlichting

Accentverlichting levert een bijdrage aan een sfeervol interieur, vergeet deze dus niet op te nemen in jouw lichtplan. Zoals de naam al aangeeft gaat het om verlichting dat iets accentueert. Denk hier bijvoorbeeld aan het gericht belichten van objecten zoals kunstwerken of bepaalde wanden met bijzondere bouwkundige details. De retro wandlampen van ANVIA geven dankzij hun karakteristieke armaturen extra toevoeging aan deze bijzondere objecten.

 

4. Decoratieve verlichting

Bij decoratieve verlichting of sfeerverlichting staat het esthetische van de armaturen voorop. Het heeft dus meer met het design en het mooie effect te maken, dan met het functioneel verlichten van een ruimte. Veelal geven decoratieve lampen weinig licht en vallen ze op door hun vormgeving, ze vormen de blikvangers van jouw interieur.

 

Lichtplan gemaakt? Kies een ANVIA lamp!

Wanneer je, dankzij het maken van een lichtplan, weet wat voor een soort verlichting past bij de ruimtes in jouw huis kun je op zoek gaan naar de lampen die aan deze eisen voldoen. Wat zo bijzonder is aan de lampen van ANVIA is dat wij van mening zijn dat bij alle soorten verlichting esthetiek belangrijk is. Waarom zou je jezelf te kort doen met een minder mooie functionele lamp als je het beste van beide werelden kunt krijgen? Bekijk alle retro lampen van ANVIA en haal die eyecatcher in huis! Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op!