Lampen merken: een stukje Nederlandse geschiedenis

lampen merkenDe laatste jaren is er veel interesse voor retro en vintage lampen. Deze worden gekenmerkt door een herkomst uit de jaren ‘50, ‘60 en ’70 van de vorige eeuw. Waar vintage vaak betrekking heeft op tweedehands producten, is er bij retro producten altijd sprake van een nieuw product, geproduceerd met de techniek en functionaliteiten van nu maar met het design van toen. De benaming ‘retro’ is dus duidelijk verschillend van ‘vintage’. Maar wat zijn nu de lampen merken die aan deze stijl hebben bijgedragen?

 

Mid-century lampen merken

De mid-century stijl is weer helemaal van deze tijd. Met andere woorden: retro is hot! Tegenwoordig is menig interieur uitgerust met een object dat historie met zich meedraagt, onder meer in het ontwerp of in de vorm. De mid-century ontwerpen van ANVIA passen uitstekend bij deze ontwikkeling. Naast ANVIA waren er in deze periode natuurlijk ook nog andere grote namen binnen de verlichtingsindustrie. Hala, Gepo, Raak, Herda, Rama en Improba zijn hier voorbeelden van. Stuk voor stuk hebben deze merken een bijdrage geleverd aan de ontwikkelingen binnen de verlichtingswereld. Gepo ontwierp vele soorten verlichting met de kenmerkende bolle lamp. Raak was voor vele ontwerpers een thuisbasis en zorgde voor innovativiteit en Herda was verantwoordelijk voor een groot aantal verlichtingsobjecten uit verchroomd staal. ANVIA stond bekend om zijn functionele en simplistische ontwerpen.

 

Grote namen in de lampenwereld

Wat deze lampen merken met elkaar gemeen hebben is elegantie, oog voor moderniteit en tijdloze ontwerpen. Geen wonder dat deze stijl weer helemaal terug is. Er gaan vaak grote ontwerpers schuil achter de lampen merken, zoals H. Busquet die veel Hala lampen ontwierp of J.J.M. Hoogervorst van ANVIA. Bovendien zijn al deze lampen merken van Nederlandse bodem.
Wat ANVIA lampen zo uniek maakt is de combinatie tussen klassieke ontwerpen uit de jaren ’50 en ’60 en de hoogwaardige technologie waarmee de lampen zijn uitgerust. Met de herstart in 2015 zijn de lampen opnieuw in productie genomen en hierbij zijn de ontwerpen van Jan Hoogervorst onveranderd gebleven. De kappen worden nog steeds met de hand vervaardigd. Met aandacht voor ambacht. Dus je gaat met het design terug in de tijd, maar hoeft geen water bij de wijn te doen wat betreft functionaliteit en kwaliteit.

 

Een authentiek merk aan uw interieur toevoegen?

Wil je een stukje geschiedenis aan jouw inrichting toevoegen maar met de technologie van nu? Dan kan een ANVIA lamp de uitkomst bieden. Nieuwsgierig geworden? Bekijk dan snel ons aanbod retro lampen.