De jaren ‘50 lamp mag in 2017 niet in uw interieur ontbreken

jaren 50 lamp2016 kende vele woontrends en populaire woonstijlen, waaronder de jaren ‘50 stijl. In 2017 zet deze trend zich voort. De jaren ’50 stijl kenmerkt zich door zijn organische vormen en simpele belijningen. Vaak willen velen een frisse start van het nieuwe jaar. En hoe kun je dat nu beter doen dan je oude interieur eens onder handen te nemen? Wat waarschijnlijk meteen in je op komt is het verven van je muren of het aanschaffen van nieuwe meubels, maar wat we vaak vergeten is dat lampen je interieur echt af kunnen maken. Lampen uit de jaren ‘50 passen bijzonder goed in verschillende interieurs. Of je nu een modern, industrieel of nostalgisch interieur wilt, een jaren ‘50 lamp is de musthave voor 2017!

 

De kenmerkende aspecten van verlichting uit de jaren vijftig

Kenmerkend voor de mid-century verlichtingsontwerpen zijn functionaliteit, organische vormen, simpele belijningen en het gebruik van primaire kleuren. Het design van de lampen uit de jaren ‘50 is afgestemd op de leefstijl van die periode, ruimtebesparing was toen van essentieel belang. Daarom is functionaliteit dus ook een belangrijke pijler voor verlichtingsontwerpen uit deze periode en dit uitte zich bijvoorbeeld door de ontwerpen uitschuifbaar of in hoogte verstelbaar te maken. Daarnaast werden primaire kleuren gebruikt om een ruimtelijk effect in de kleine woningen te creëren. Verder werd er geëxperimenteerd met nieuwe moderne vormen en nieuwe materialen zoals stalen buizen. De kenmerkende aspecten van lampen uit de jaren ’50, zijnde het slanke, soms minimalistische ontwerp met een casual elegante uitstraling, helder design en functioneel karakter passen ontzettend goed in het interieur van nu.

 

ANVIA, Nederlands ontwerp met Italiaanse en Deense invloeden

ANVIA was in de jaren vijftig een grote speler met internationale allure binnen de verlichtingsindustrie. De man achter deze populaire ontwerpen was Jan Hoogervorst. Ieder jaar bracht hij weer een nieuwe lampencollectie voor ANVIA uit. Hij haalde zijn inspiratie uit zowel Italiaanse merken zoals Stilnovo en Arredoluce als Deense merken zoals Louis Poulsen en Fog & Mørup. Naast merken fungeerden ook verschillende gerenommeerde ontwerpers zoals Gino Sarfatti, Charlotte Perriand en Le Corbusier  als inspiratiebron. Voor Jan Hoogervorst was de Italiaanse ontwerper Gino Sarfatti de meest invloedrijke ontwerper van allemaal. Jan Hoogervorst werd met regelmaat ook wel de kroonprins van deze ontwerpkoning genoemd. Deze invloeden zijn duidelijk terug te zien in de ANVIA lampencollecties.

 

De jaren ‘50 lamp is weer helemaal terug

Anno 2017 wordt retro ook wel het nieuwe modern genoemd. Het merk ANVIA is sinds 2015, na een periode van 30 jaar, weer tot leven geroepen. ANVIA is met het design van toen en de technologie van nu hét adres voor jouw retro lampen. Of je nu op zoek bent naar een retro tafellamp, plafondlamp, hanglamp, wandlamp of vloerlamp. Wanneer je voor een jaren ’50 lamp van ANVIA kiest haal je een bijzonder stukje geschiedenis in huis.